maandag 2 november 2015

opdracht over het boek "De Reünie"

    

Opdrachten over het boek...
Esmé Haitsma, H4b, Nederlands

Titel: De reünie
Schrijver: Simone van der Vlugt
Categorie: ‘softe’ thriller
Eerste uitgave: 2004


“De reünie”
Dit boek is een ‘softe’ thriller, van dit boek is een film gemaakt, de voorkant van de film heeft een andere voorkant dan die van het boek. En hier op de voorpagina ziet u een dwarsligger, zo heb ik het boek gelezen. Er zijn over het algemeen wel iets van ongeveer 3-4 verschillende voorkanten. Waarom dit zo is weet ik niet maar verder in de tekst laat ik af en toe wel een plaatje zien van zo’n voorkant.



"waar ik het boek heb gevonden" 

Zoals u hier boven ziet, staat dit boek ook op de site van lezen voor de lijst.
Ik heb dit boek uit de bieb gekozen want dat leek mij beter.
Dan kon ik ook even rondkijken en dat doe ik sowieso liever dan op een site.
Het boek is van niveau 1/2, dat heb ik met opzet gekozen want ik ben niet zo’n lezer en daarom lijkt het mij verstandiger om met dit niveau te beginnen.

"waarom heb ik het boek gekozen"
 
Het boek dat ik heb gekozen is wel typisch een boek dat ik leuk vind en dat bij mij past. Er zit een realistische verhaallijn achter en er word verteld vanuit een persoon die eigenlijk zijn of haar leven op dat moment verteld. Het zou zo een waar gebeurt verhaal kunnen zijn. En het zou jezelf ook kunnen overkomen en dat vind ik er zo leuk aan en daarom heb ik het ook gekozen omdat het zo realistisch is. Ik vind namelijk horror of cartoon verhalen niet echt zo leuk en dat zou ik ook niet zelf uitkiezen, want daar ben ik gewoon niet geïnteresseerd in.

"samenvatting"


Het boek gaat over Sabine Kroese was in haar jeugd een verlegen meisje dat werd gepest door haar voormalig beste vriendin, de populaire Isabel Hartman. Toen Isabel spoorloos verdween, verdwenen er ook stukjes uit het geheugen van Sabine. Negen jaar later woont ze in Amsterdam en werkt ze bij een bank. Na een tijd vrijaf wegens een burn-out, merkt ze dat haar collega's haar anders behandelen dan voorheen. Na een aankondiging van een reünie van haar middelbare school "het Nieuwe diep" in Den Helder, begint ze terug te denken aan die tijd.

Door Sabine’s bezoekjes aan haar vroegere woonplaats, komt haar geheugen vanaf dat moment in flashbackstukje bij beetje terug. Isabel leed aan epilepsie en had op de dag dat ze verdween, nadat ze het uit had gemaakt met haar vriendje Olaf van Oirschot, een aanval gehad. Hierdoor was ze erg zwak geweest, waardoor ze een makkelijk eventueel doelwit was. Sabine komt Olaf tegen op het werk en merkt dat deze erg driftig kan worden wanneer dingen niet gaan zoals hij wil. Tevens komt ze Bart weer tegen, haar vriendje tot kort na de verdwijning van Isabel. Beide mannen zijn vroegere vrienden van Isabels broer Robin, die tegenwoordig in Engeland woont. Dit is de samenvatting die ik heb gevonden ik heb het zelf een klein beetje verandert zodat het wat meer in mijn eigen woorden is. (https://nl.wikipedia.org/wiki/De_re%C3%BCnie_(boek))

"welke opdracht heb ik gekozen"

De opdracht die ik heb gekozen is het interview met de schrijver(G) want toen ik even ging googelen, om gewoon wat meer te weten te komen over de schrijver en over het boek, kwam ik eigenlijk overal wel veel tegen van de schrijver zelf. Zo ben ik op het idee gekomen en het interesseerde me om wat meer over de schrijver te weten te komen in plaats van het boek die ik al heb gelezen.

http://www.amboanthos.nl/wp-content/uploads/2014/11/Vlugt-Simone-van-der.jpgInterview met Simone van der Vlugt.                               
1) Hoe is je leven nu en hoe was het vroeger?
Ik wilde al op 9-jarige leeftijd schrijfster worden. Ik werd geïnspireerd door Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman. Toen stuurde ik op mijn dertiende voor het eerst mijn manuscripten van historische verhalen naar een uitgever. Die wees mijn werk af, maar raadde mij aan om door te gaan met schrijven. Ik  ging Nederlands en Frans studeren aan de lerarenopleiding in Amsterdam, waar ik onder meer les kreeg in jeugdliteratuur en creatief schrijven. Na mijn studie ging ik fulltime werken als secretaresse bij een bank en schreef ik in de avonduren aan De amulet, een verhaal over de heksenvervolging waarmee ik in 1995 debuteerde bij de Rotterdamse uitgeverij Lemniscaat. Een reeks historische jeugdboeken voor de leeftijdscategorie 13+ volgde. Andere uitgevers die boeken van mij  hebben uitgegeven, zijn Zwijsen en Van Holkema & Warendorf. Zo is mijn eerste boek uitgekomen en zo ben ik begonnen. Ik vond het vroeger al geweldig om met boeken bezig te zijn zoals ik hierboven al vertelde wist ik al op mijn negende dat ik schrijfster wilde worden.

Hoe mijn leven er nu uit ziet is heel goed en positief, ik ben getouwd en heb twee kinderen. Mijn laatste boeken hadden veel succes gehad. Zo heeft De reünie al ruim 500.000 exemplaren verkocht. Van Schaduwzuster 180.000 en van Het laatste offer in twee maanden tijd 70.000. Blauw water is de grens van 100.000 gepasseerd en stond een tijdje op de eerste plaats van de verkooplijsten, en was het best verkochte boek van 2008. Er zijn inmiddels ook al veel van mijn boeken vertaald. Ik heb inmiddels 34 boeken geschreven voor kinderen, jongeren en volwassenen. Dus het gaat heel goed en ik heb veel succes en ik hoop in de toekomst dat nog veel meer te hebben.

2) Waarom schrijf je?
Ik schrijft voor kinderen en jongeren voornamelijk historische verhalen. 
Net als mijn vader had ik altijd al belangstelling voor geschiedenis.
Voordat ik met schrijven begon, deed ik eerst veel onderzoek naar de historische achtergronden. Ik wil dat de feiten kloppen met de werkelijkheid. Zo ontstaan spannende avonturenverhalen waarin allerlei historische gebeurtenissen in verweven zijn. Ik wil met mijn verhalen laten zien dat mensen beïnvloed worden door wat zij meemaken. En dat is wat ik wil bereiken als ik aan het schrijven ben en daarom doe ik het.



3) Hoe ben je op dit boek gekomen?
Ik ben geboren in het plaatsje Hoorn. Dit ligt erg dicht bij Den Helder.
Aan het eind van groep acht verhuisde ik naar Julianadorp. Na de eindmusical was ik bang dat ik mijn beste vriendin zou verliezen. In het echt is dat niet gebeurd, maar de angst komt in het boek terug(en komt helaas ook uit).

Hoe ik nou eigenlijk op het boek ben gekomen ging als volgt.
“Iedereen kent dat gevoel waarschijnlijk wel; een flard muziek, een bepaalde geur of een onverwachte messcherpe herinnering die je terug naar het verleden slingert. Terug naar je jeugd, naar je ouderlijk huis. Het gevoel van herkenning en verbazing als je die bekende straat inrijdt, die toch zo heel anders is dan het beeld dat je al die tijd met je mee hebt gedragen.
Voor mij is dat een straat in Hoorn, waar ik sinds mijn twaalfde, toen ik verhuisde, nog af en toe ben teruggekeerd. De laatste keer stond ik er met mijn man en kinderen. Ik wees naar het raam van mijn slaapkamer en naar het huis van mijn beste vriendinnetje van toen, die toevallig nog steeds mijn beste vriendin is, en de twaalf jaren die ik daar had doorgebracht tuimelden over me heen. Allemaal herinneringen over bepaalde gebeurtenissen kwamen omhoog. Dit heeft Sabine ook in dit boek als ze terugkeert naar Den Helder. Dus het heeft veel van mijn leven en dus door bepaalde herinneringen ben ik zo op het idee gekomen om mijn nieuwe boek hier ook in te betrekken.

4) Hoe past dit bij je andere werk?
Al mijn werken leiden eigenlijk wel uit verhalen die ik heb gehoord of die deels met mijn echte leven te maken hebben. Het zijn allemaal gedeeltes van mijn leven en soms heeft het met bepaalde geschiedenissen te maken en soms ook over de toekomst.
 Het boek de reunië is mijn eerste thriller voor volwassenen.
Het heeft in de verhaalvorm wel veel te maken met mijn andere boeken maar qua taal moet je het veel meer begrijpen en is het verhaal soms wat ingewikkelder en moet je de diepte meer in het verhaal lezen. Ik heb ook boeken voor kinderen, die zijn niet te vergelijken met deze boeken, die boeken zijn veel makkelijker te lezen en te begrijpen.
De boeken die ik heb gemaakt voor jongeren komen al wel in de buurt.
Zo dit boek de “De reunië” ook een geweldig boek zijn voor jongeren omdat je het zo makkelijk kan weg lezen. Het boek kan vooral fijn gelezen worden voor 15+ want voor die leeftijd is het nog te begrijpen en is het goed voor het voortgezet onderwijs om te lezen.

Bedankt voor uw interview.


Het boek “De reunië” heeft ook een verfilming. Als u het leuk vind kunt u de trailer bekijken om een betere indruk van het verhaal te krijgen.












Doordat ik eerst het document in word had gemaakt en ik het via daar weer in opnieuw in elkaar moest zetten is het minder mooi dan ik had gehoopt. Er zitten dus een aantal kleine foutjes in het bewerken en plakken.